X
Det er svært at finde hovedpersoner i film med høretab. Specielt i film, der ikke drejer sig om deres problemer som personer med nedsat hørelse. Her kan du læse om ti spændende film med karakterer, der alle har en form for høretab.
2019-05-10

Tags

10 filmroller med høretab

Det er svært at finde hovedpersoner i film med høretab. Specielt i film, der ikke drejer sig om deres problemer som personer med nedsat hørelse. De nyeste film er dog begyndt at bruge døve talenter og historier for at skabe mere fængslende og forskelligartede oplevelser for personer med både normal og nedsat hørelse.

Selvom ikke alle disse film er nye, er de fleste fra det sidste årti. Fælles for dem er, at hovedpersonerne har et høretab. Måske finder du den næste film, du vil se, på denne liste!

Baby, “Baby Driver”

Efter en bilulykke, der dræbte hans forældre, blev Baby diagnosticeret med alvorlig tinnitus. Han lytter ofte til musik for at drukne lyden af sit høretab, mens han samtidig passer sin døve fosterfar, Joseph.

I filmen arbejder Baby af på sin gæld til en forbryderleder ved at agere som flugtbillist ved forskellige røverier. Under sin kriminelle levevis er han dog en god person, og Baby gør i hele filmen sit bedste for at hjælpe andre.

Rose og Ben, “Wonderstruck”

Hvis du leder efter familiefilm med personer med høretab, kunne “Wonderstruck” være et godt bud. Filmen sammenfletter to historier, der forgår med 50 års mellemrum: Rose, en døv pige, forlader sit hjem i håbet om at finde sin mor, der er en berømt skuespillerinde. I fremtiden rejser Ben, en dreng med delvist døvhed, hjemmefra i håbet om at finde sin far.

Filmen skifter mellem disse to perspektiver og væver to følelsesladede historier sammen til slut. En let og inspirerende film for hele familien.

Regan, “A Quiet Place”

“A Quiet Place” er med god grund en af de bedste horrorfilm fra 2018. Den skræmte publikum, men fik også ros for at bruge den døve skuespillerinde Millicent Simmonds talent. Den samme skuespillerinde, der spillede med i “Wonderstruck” i øvrigt.

Denne postapokalyptiske historie følger en familie, der jagtes af uhyrer med yderst god hørelse. Regan, den ældste datter, er helt døv, og familien kommunikerer med tegnsprog for at undgå at lave lyde. Igennem hele filmen betragtes Regans høretab som en værdifuld del af historien og en løsning i deres flugt fra uhyrerne.

Forrest Tucker, “Den sidste gentleman”

Filmen fokuserer på karriereforbryderen Forrest Tucker efter, at han er brudt ud af fængslet. Han vises med et høreapparat, der bekræfter, at han har nedsat hørelse.

Han møder en sammensat gruppe mennesker og forsætter filmen igennem med sine ulovligheder. Denne film har fået gode anmeldelser på grund af sit sjove manuskript, sine fantastiske skuespilpræstationer og en betagende cinematografi.

Bianca Creed, “Creed & Creed II”

Selvom hun ikke er centrum i filmen, er Bianca Creed, der spilles af Tessa Thompson, en vigtig rolle for filmens historie. Filmen følger hendes kæreste Adonis’ karriere som professionel bokser.

I begge film har Bianca et høretab, der bliver værre. Hun har høreapparater og møder Adonis, efter at han konfronterer hende, da hun hører meget høj musik. Hun nægter at lade sit høretab kontrollere sit liv, og hun jagter sin drøm om at blive musiker, hvilket hun senere opnår, og hun bliver mor til et døvt barn.

Madison Young, “Hush”

Efter en bakteriel meningitis og en mislykket operation, der berøver hende evnen til at høre og tale, bliver “Maddie” Young en succesrig forfatter og flytter til et isoleret hus i skoven. Da en maskeret morder låser hende inde, bruger Maddie sin forstand og sin forudseenhed til at overliste sin angriber og overleve.

Selvom filmen til tider er makaber, blev den rost for sin interessante hovedperson og den realistiske beskrivelse af hendes kamp.

Matt Hamill, “The Hammer”

“The Hammer” fik premiere under sloganet “Døv. Trodsig. Bestemt.” og levede op til publikums forventninger. Filmen følger Matt Hamill, en døv bryder, der bruger folks opfattelse af ham til at vinde det nationale mesterskab.

Denne film, der havde premiere i 2010, hvilket gør den til en af de ældste på listen, er stadig et nyligt eksempel på film med døve/hørehæmmede hovedpersoner. Filmen blev rost for at bryde med stereotyper, og den døve skuespiller Russel Harvard fik sin første hovedrolle.

Shōko Nishimiya, “A Silent Voice”

For dem, der er interesserede i tegnefilm er “A silent voice” en ny film, der følger Shōya Ishida, en dreng med normal hørelse og Shōko Nishimiya, en døv pige. Efter at have mobbet Nishimiya gennem hele barndommen straffes Ishida for sine uvenlige handlinger og bliver isoleret og deprimeret som teenager.

Efter et selvmordsforsøg, opsøger han Nishimiya og bliver venner med hende. Ishida retter sig op via gode gerninger, og de to opbygger et forhold, mens de begge kæmper med en depression. Filmen fik mange priser i Japan og blev nomineret til ”Bedste animerede film”.

Sarah Norman, “Kærlighed uden ord”

Selvom “Kærlighed uden ord” er den ældste film på listen, bør den ikke glemmes på grund af sin alder. Den banebrydende film fra 1986 var den første, der gav en hovedrolle til en døv skuespillerinde siden stumfilmene, og den første film med en kvindelig hovedperson, der blev nomineret til ”Bedste film”.

Filmen følger hørelæreren James og den døve pedel Sarah. De to lider under problemer i forholdet, personlige forskelle og andres opfattelse, mens de kæmper for at blive sammen. Kritikerne sagde, at Marlee Matlin “ikke havde behov for at tale” for at give en enestående præstation.

Jack Maine, “A Star is Born”

Filmen fra 2018 en genindspilning af en berømt film. I denne version spiller Lady Gaga og Bradley Cooper hovedrollerne. Coopers rolle, Jack Maine, kæmper med alkohol- og stofmisbrug og desuden tinnitus, der hele tiden bliver værre. Han møder Ally, en servitrice, der drømmer om at blive sanger og sangskriver.

De to begynder et forhold, og Jack hjælper Ally med at blive en stjerne. De møder dog også en masse udfordringer og prøver at skabe ligevægt mellem deres kærlighed og Allys begyndende karriere.

Er du interesseret i at se flere historier om høretab i film? Hold øje med fremtidige udgivelser og støt døve skuespillere og skuespillerinder. Er du nysgerrig omkring din egen hørelse? En høretest kan give dig et hint, om du bør søge hjælp hos en ørelæge. Tag høretesten her!