X
Høretab kan ikke altid forhindres, men for at holde ørerne så sunde og velfungerende som muligt, er der trin vi kan tage for at mindske risikoen.
2019-05-14

Tags

Sådan beskytter du din hørelse

Høretab kan ikke altid forhindres, men for at holde ørerne så sunde og velfungerende som muligt, er der trin vi kan tage for at mindske risikoen.

Desværre er det let at udsætte sine ørers sundhed for fare. For eksempel kan arbejde på en støjende fabrik i nærheden af larmende maskiner øge risikoen for høretab. At lytte til høj musik i hovedtelefoner kan også skade hørelsen lige som koncertbesøg kan.

Høretab kan ikke altid forhindres, men for at holde ørerne så sunde og velfungerende som muligt, er der trin vi kan tage for at mindske risikoen. Disse trin er enkle og lette at praktisere, så det eneste du risikerer at miste, er risikoen for et høretab.

1. Vær opmærksom på, hvornår dine omgivelser er for støjende

Hvis du er nødt til at råbe for at blive hørt af personer nær dig, eller hvis du har problemer med at høre dem gennem baggrundsstøjen, er dine omgivelser for støjende. En lyd er for høj, hvis den gør ondt i dine ører, eller hvis du, efter at du flytter dig væk fra lyden, hører lyden dæmpet, eller det ringer for dine ører.

Lyd måles i decibel, og enhver lyd over 85 decibel kan skade ørerne, hvis du udsættes for den i længere perioder. Lyde, der er over 85 decibel, kan for eksempel være lyden af en motorcykel, musik der høres i hovedtelefoner på fuld styrke, lyden af en hårtørrer ved siden af dit øre eller lyden af et fly, der letter. Prøv om muligt at begrænse mængden af tid, du tilbringer i nærheden af disse lyde for at beskytte dine ører mod langvarige skader.

2. Beskyt dine ører med ørepropper (og hyppige pauser)

Hvis det er absolut nødvendigt at være i nærheden af støj, bør du beskytte dine ører, mens du er der. Hvis du for eksempel arbejder på en fabrik, bør du bruge høreværn, når du arbejder i nærheden af maskiner. Det anbefales også at tage en pause fra støjen hver 15 minut.

Hvis du går til koncert, bør du ikke stå ved siden af højtalerne, og du bør overveje at bruge musikerværn, der har en lineær dæmpning, så musikken stadig kan nydes, blot under mere dæmpede forhold.

3. Skru ned for lyden

Mange nyder at lytte til høj musik i hovedtelefoner eller i bilen. Desværre er dette en af de bedste måder at skade hørelsen på og kan endda føre til brugen af høreapparater senere i livet. At skrue ned for den musik, du lytter til, indtil den har en behagelig lydstyrke, er en god måde at beskytte sin hørelse på.

4. Få udført en høretest

Sidst, men ikke mindst, kan en høretest ved det første tegn på høreproblemer, betyde forskellen mellem sunde ører og et permanent høretab. Signas høretest kan give det første tegn på, at du har et høretab. Du kan tage testen online eller via en app på din smartphone.

Selvom den ikke er ment som en erstatning for en læges ekspertise, kan resultatet af testen lade dig vide, om du har behov for at få din hørelse undersøgt, eller om din hørelse er optimal.

Hold dig opdateret - Tilmeld dig vores nyhedsbrev