X
Mange film og historier har haft en hovedperson med et handicap. Fx blinde superhelte, der kompenserer for deres manglende syn med en bedre hørelse. Dette kan få en til at overveje, om det virkelig er sandt, at blinde personer virkelig hører bedre end folk, der kan se?
2019-04-26

Tags

Syn kontra lyd: Hører blinde bedre?

Mange film og historier har haft en hovedperson med et handicap. Et fælles emne i disse historier er konceptet med overlegne sanser. Fx blinde superhelte, der kompenserer for deres manglende syn med en bedre hørelse. Kombineret med deres intelligens og opfindsomhed er de i stand til at vinde med brugen af deres høresans.

Dette kan få en til at overveje, om det virkelig er sandt, at blinde personer virkelig hører bedre end folk, der kan se?

Før vi kan forstå, hvorledes blinde og dårligt seende bearbejder lyd, er vi dog først nødt til at vide, hvordan normaltseende bruger deres hørelse.

Hvordan hørelsen hjælper normaltseende

Vores hørelse hjælper os selvfølgelig med at kommunikere og lytte til lyde omkring os. Mange mennesker tager dette aspekt af hørelsen for givet, specielt dem der ser og hører normalt. Høresansen hjælper os dog også på måder, vi måske ikke engang lægger mærke til.

Vi bruger lyden af passerende biler til at bestemme, om det er sikkert at gå over gaden. Mens de fleste kigger til begge sider, før de går over gaden, vil de fleste også gå lidt hurtigere, hvis de hører en lastbil, der accelererer.

De fleste bemærker ikke den måde, de bruger deres hørelse på. De har levet hele livet med normalt syn og hørelse og tænker ikke over de fintfølende måder, vi bruger vores sanser på.

Blinde mennesker bruger lyd på en mere direkte måde.

Lyde er signaler, der hjælper dem med rumopfattelsen , så de kan finde vej uden at støde ind i ting. For eksempel kan lyden fra fjernsynet lade dem vide, at de nu er tæt på en væg i nærheden af fjernsynet. Derfra kan de bruge deres hørelse til at bestemme, hvor fjernsynet befinder sig og hvor langt væk fra det, de befinder sig, samt hvilken vej de skal gå.

Bankelyden fra en stok kan også hjælpe rumopfattelsen. Selvom stokke mest bruges til at bedømme afstand og finde forhindringer, laver de også forskellige lyde, der afhænger af overfladen. Hvis en blind person går fra flisegulv til gulvtæppe, ændres lyden. Selvom forskellen er lille, kan den hjælpe personen med ikke at snuble.

Misforståelser omkring bedre hørelse

Et bredt udsagn om, at “blinde hører bedre” er ikke altid sand. Selvom personer, der blev blinde tidligt i livet, typisk lægger mærke til et bredere spektrum af lyde og stemmelejer, har andre blinde ikke nødvendigvis en bedre hørelse.

Det er rigtigt, at de fleste blinde mennesker bliver mere opmærksomme på lyde, efter at de har mistet synet. Mennesker kompenserer naturligt ved at støtte sig til deres andre sanser, og hørelsen er en af de primære sanser efter synet. At være blind gør dog ikke automatisk hørelsen bedre. Deres avancerede hørelse er noget, de udvikler over tid.

Det samme kan ske med dem, der stadig kan se. Hvis du nogensinde har vandret rundt i mørket, taget dine briller af eller mistet dine kontaktlinser, er du måske blevet klar over, at du støttede dig mere til hørelsen, indtil du fik synet igen. Sunde og raske personer støtter sig naturligvis mere til deres syn end nogen anden sans, men mennesker kan tilpasse sig til at leve uden.

En almindelig misforståelse er, at blinde personers ører bliver mere følsomme, når der mister deres syn. Dette er ikke sandt. De fleste blinde mennesker har helt normale ører – deres hjerne er det organ, der tilpasser sig til den nye situation.

Tilpasning af synscortex

I mange tilfælde af forbedret hørelse lærer hjernes visuelle center at svare på lydbølger. Alle disse områder er forbundet, så visse dele af hjernen kan udføre nye eller flere opgaver for at vedligeholde orden. Din hjerne vil naturligvis ønske at gøre tingene lettere for dig, så den vil tilpasse sig dine omstændigheder. Denne tilpasning kan ske hurtigt, og jo længere situationen varer, jo mere indkodede bliver disse ændringer.

Hvis du arrangerer dine møbler på en bestemt måde, vil din hjerne tilpasse sig, så du ikke støder ind i møblerne, når du går rundt i huset. Det er derfor, at du ofte støder tæerne og hoften ind i tingene nogle dage efter, at du har flyttet om. Din hjerne har endnu ikke tilpasset sig til den nye orden, men det kommer med tiden.

På samme måde kan personer, der lider af høretab, tilpasse sig til at bruge deres andre sanser. Dette kan være stressende for hjernen, så mange audiologer anbefaler jævnlige høretests og høreapparater.

Hører blinde faktisk bedre?

Det er der ikke noget endeligt svar på. Selvom mange mennesker er i stand til at identificere lyde og stemmelejer mere tydeligt, er dette et resultat af hjernens tilpasning. Ingen del af deres ører, ørekanaler eller indre øre ændres, efter at de mister synet. Deres hjernes synscortex og hørecentre har tilpasset sig deres nye omstændigheder for at gøre det nemmere og mere behageligt for dem.

Blinde og personer med dårligt syn har typisk mere erfaring med brugen af deres andre sanser, hvilket skaber den illusion, at de har en “overnaturlig” hørelse. Der er dog intet overnaturligt ved deres evne til at høre, den er bare blevet forstærket ved hjælp af øvelse og tilpasning. Personer, der bruger menneskelig ”ekkolokalisering”, gennemgår timevis af træning og tilvænning for at skærpe denne evne.

Det er også vigtigt at bemærke, at personer med normalt syn også er i stand til at træne sig selv til at lytte bedre. Undersøgelser viser, at personer med normalt syn er i stand til at lære menneskelig ekkolokalisering, men at de måske ikke finder meget mening i at gøre det. Det er ikke vigtigt for deres overlevelse, så denne evne bruges som regel ikke.

Så ja, selvom blinde kan høre bedre på nogle måder, er det ikke en naturlig evne eller en superkraft. Vores hjerner er meget komplicerede, og blinde menneskers hjerne virker bare anderledes, og de har anderledes evner end seendes.

Tror du, at din hørelse er normal, eller føles den lidt anderledes end sidste år? Tjek din hørelse med en hurtig og let høretest online.

Hold dig opdateret - Tilmeld dig vores nyhedsbrev